CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 24 марта 2016 г.

Discuție / dezbatere



 
„Lilya -4 – ever ”: soarta adolescentelor traficate

Discuția / dezbaterea s-a făcut în prezența elevelor de la Școala Profesională nr. 2, care au venit însoțite de pedagogul social, doamna Liliana Marinescu. Vârsta elevelor prezente la manifestare era între 16 – 18 ani.
Soarta adolescenților traficate este o temă de discuție, care implică mai mulți factori: informaționali, vizuali, relatări al persoanelor care au fost traficate.
Noi am ales modalitatea de a viziona filmul Lilya 4 – ever, realizat în anul 2000 de regizorul suedez Lukas Moodison, care și-a concentrat atenția asupra adolescentelor traficate în țările nordice, în special, Suedia, aduse din ex- Uniunea Sovietică. Deci, regizorul a venit în Republicile Baltice (deși locul acțiunii în film nu se specifică, dar la conferința de presă care a avut-o în Chișinău, unde a fost proiectat filmul Lilya 4 – ever, regizorul a spus că s-a documentat anume în acest spațiu).
Despre traficul de ființe umane a început să se vorbească și la noi pe parcursul anilor 2000. Din păcate, cu excepția unui roman și a unor interviuri cu 24 de femei traficate, a unor spoturi publicitare, reportaje sporadice la tv, nu avem prea mult material local, care să confirme acest flagel social. Sunt câteva ong-uri, care și-a pus scopul să atenționeze populația asupra traficului de ființe umane, dar cea mai importantă organizație este Centrul Internațional „La Strada”, care are filială și la Chișinău. De regulă,ținta traficanților sunt adolescentele din familiile vulnerabile, femeile rămase fără locuri de muncă, dar și copiii.
Am început discuția cu informație despre realizatorii filmului – regizorul Lukas Moodison, premiat la multe festivaluri și cu alte filme, dar , mai ales, cu Lilya 4 -ever, interpreta rolului Lilyei, actrița de origine rusă Oxaba Akinșina, care avea la etapa filmării în jur de 18 ani, dar déjà era un nume cunoscut în cinematografie. Marea majoritate a interpreților sunt din spațiul ex-sovietic, cu unele excepții, unde acțiunea se desfășoară pe teritoriul Suediei, căci acolo a nimerit credula și inocenta Lilya, având certitudinea că-și va găsi fericirea. Desigur, i s-a „sugerat”, și a făcut-o un tânăr, Andrei (nume fals cum s-a constatat), care s-a dat drept „binefăcător” și de care Lilya se legase sufletește.
De fapt, acestea sunt căile pe care le parcurg persoanele traficate, mai ales adolescentele. Pe un panou au fost expuse și unele imagini din film.
Vizionarea filmului Lilya 4 – ever (în traducere - Lilya pentru totdeauna) a trezit compasiunea tinerelor față de soarta tragică a acestei adolescente frumoase, mărinimoase, o fată care ar fi trebuit să trăiască mult și să aibă o viață frumoasă. Dar… A fost traficată, iar aceasta înseamnă distrugerea personalității, distrugerea vieții, fiindcă persoana traficată nu mai are drepturi, ea este considerată marfă.
În urma vizionării filmului, care le-a emoționat profund pe tinere, au urmat comentarii, sfaturi utile, dat fiind că marea majoritate din ele și-au exprimat dorința că vor să plece peste hotare.
A circula liber este un drept, doar că trebuie să fie atente să nu nimerească în plasa traficanților, care promit câștiguri fabuloase, dar țin în secret țara de destinație, orașul, locul de muncă și ca un gest de „mărinimie” achită toate cheltuielile – de drum, cazare, mâncare, îmbrăcăminte, sunt foarte atenți și promit multe...
Filmul Lilya 4 – ever este un exemplu concludent despre soarta adolescentelor traficate.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий